Lodovik Flies

að djamma - izlandi ige, jelentése: tervek és komolyabb elvárások nélkül nézni szembe a jövövel, a döntéseket az aktuális széljárás alapján meghozni

Kérdezz!

Feed

Twitter

Kapcsolat

t.lodovik[at]gmail[dot]com

Címkék

ajánló (5) angolul (1) ateista (1) cardiff (1) cctv (1) chatlog (3) dawkins (1) design (1) egyetem (7) emlek (1) film (1) fm belfast (1) fotó (23) fun (1) gondolat (10) hellókarácsony (2) izland (19) levél (1) link (1) lol (1) london (12) mixtape (4) napló (3) obama (1) olafur arnalds (1) orosz (1) podcast (1) politika (1) random (3) rugby (1) sárdobáló (2) sardobalo (1) skins (2) tube (2) twitter (1) utazás (1) vers (1) video (5) web (1) yndi halda (1) zene (8) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Friss topikok

  • olimpiam: 5 éve abbamaradt az írás, olvastam volna tovább:)) (2016.03.30. 14:24) Dikta
  • oranje: Gratulálok a vizsgaeredményeidhez, azért egy félév tanulás Amsterdamban-ha lehet választani azt- n... (2010.08.04. 10:50) Az elmúlt hat hét története
  • kx: árbájt máhc frej? feelgood. (2010.05.16. 21:53) Vasarnap este
  • Duffman: :D (2010.05.11. 22:06) Chill. I got this.
  • Pietro Stracchi: Fasza lehet. Én is mennék. Mindenesetre végre leég rólad az a rettenetes fókazsír. ;) (2010.04.23. 23:32) A sportrol

Stat




Locations of visitors to this page


Autóval Izland körül - Képek!

2008.10.04. 14:31 Lodovik Trema

Július közepén egyik hétköznap Ulrichhal 4 körül leültünk az éttermünk mögötti padra, hogy átbeszéljük az aznap esti drunk session részleteit. Aztán persze [ahogy az lenni szokott] tervek nékül szaladtunk bele az estébe, de Ulrich felvetette, hogy körbe kéne autóznunk Izlandot augusztus végén, amikor már felmondtunk a munkahelyeinken. Az ötlet tetszett és végül augusztus 11. és 16. között került sor a kirándulásra.

A line-up:

  • Ulrich (28) - Észak-német szakács
  • Angie (24) - DDR pincérnö
  • Eva (24) - Bajor világutazó
  • Én (19) - 
  • Rusty (17) - Automata váltós Mitsubishi Lancer - Sedan

Ha rajtam múlik, délre indultunk volna el, egy Reykjavík-Vík-Egilsstaðir-Mývatn-Akureyri-Reykjavík kört bejárva, de 3-1 arányban leszavaztak és északra indultunk el. [Nagyításhoz katt a képre!]

 Egy apró vízesés felett Angievel - Félúton Reykavík és Akureyri között

Izlandot már korábban is szerettem, de ez a 6 nap tett igazi rajongóvá. A kedvenc városommá pedig egyértelmüen Akureyri vált. Akureyri [ejtsd: ákürejrí] Izland második legnépesebb települése 17 ezer lakosával. Az ország északi partján fekszik egy öbölben, melyet minden oldalról hegyek vesznek körül:

Akureyri városa az öböl másik oldaláról

Többnyire az 1-es út vonalát jártuk be, csak egy-egy fontosabb látványosság miatt hagytuk el azt. Az autón kivül igazából csak egy térképet és két sátrat vittünk magunkkal és ezek elégnek is bizonyultak. Benzinre összesen 20 ezer koronát [mai áron 35 ezer forintot] költöttünk. Ennyi élményt - ilyen olcsón - még soha nem kaptam. Aki szintént vágyik valami hasonlóra, mindeképp kezdjen hozzá a tervezéshez [beutazásról és autóbérlésröl]. Magyarországról ez még alsó hangon is 5-600 ezer forint körül lesz 2 fö számára, de arányaiban még mindig sokkal jobban megéri mint a 100 ezres tunéziai meg horvát utak.

Rusty - Én - Ulrich - Angie

Kora reggel a hegyekben

 Rusty

 A Grand Princess

3 komment

Címkék: fotó utazás izland

A bejegyzés trackback címe:

https://lodovik.blog.hu/api/trackback/id/tr14695864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Állvány-egy bg.-ász a sok közül... 2008.10.05. 21:57:35

Jók a képek!

Izlandról egy kicsit tudsz majd írni nekem bővebben. Pár dolog érdekelne,mint beutazáshoz szüks. feltételek (vízum stb.),ill. mennyiből jön ki az ember ott an,egy hónapban mennyi az átlagos fizetés.

Nem Izland lenne a végcél,hanem Kelet-Grönland és kb 2-2,5 évig lennék kint,de több mint valószínű,hogy onnan nem jönnék vissza. Izland csak átmeneti ,,hozzászokásos'' állomás lenne 1,5-2 esetleg 3 hónapós kinttartozkodással.

Egyébként természetvédelmi/klímavédelmi dolog lenne ami miatt ki akarok mennni Grönlandra. A Jegesmedvéket kéne megfigyelni,követni,fotózni,dokumentálni amíg még megtalálhatóak ezen a Földön. :(

A korábbi Izlandra tévedt Jegesmedvéket,meg nagyon sajnálom,biztos elboldogultak volna a szigeten.

Válaszodat a korábbról már ismert e-mail címemre küld el légyszíves.

Állvány-egy bg.-ász a sok közül...

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2008.10.05. 22:26:47

Most szivesen írnám, hogy ezekre a kérdésekre megtalálható a válasz az Izland Blogon, csak - sajnos - azóta elég sok minden megváltozott odaát. A korona egy év alatt 100%-kal lett gyengébb az euróhoz viszonyítva és ez egy olyan országban, ahol szinte mindent importálnak burtális következményekkel jár. [Az infláció 20%hoz közelít [talán már át is lépte], az gazdaság pedig csökken.

Mindezektöl függetlenül még mindig magas az életszinvonal, de sokkal nehezebb elkezdeni ott egy életet. [1 millió forint alatt én már bele se vágnék]

Az egyik legjobb barátom élt Grönlandon egy évig - a legnagyobb várost [Nuuk] alig néhány ezer ember lakja, a helyi élelmiszerboltba az idöjárástól függöen érkezik hajón a kaja és olyan fokú izoláltságban kell élni, ami szinte elviselhetetlen.

Beutazásnak és munkavállalásnak ugyanazok a feltételei, mintha Szlovákiába mennél [A Schengeni övezet része]. Nem kell vízum, nem kell munkavállalási. Ha 3 hónapnál tovább maradsz, akkor kell tartózkodási engedély, de EU útlevéllel [és egy munkaadóval] bárki megkapja.

A jegesmedvéket meg nem én azért még nem temetném. [Lásd: Bjørn Lomborg]

Állvány-egy bg.-ász a sok közül... 2008.10.06. 22:44:20

Köszönöm az infókat amiket írtál nagyon sokat segítettél.

Az elszigeteltség nem zavar,odafönt a hegyekben már megszoktam,és a föld alatt is amikor egy 100 méter mély aknában a közepén egy csomón szerelsz át,úgyszintén egyedül vagy...és nincs segítség egyedül vagy a problémáiddal.
Ez nekem anno (1,5 éve) egy ilyen szituációnál 45 percet jelentet egy helyben logással és a tudattal,hogy ha valamit elrontok akkor azt nem tudom már meg.

Úgyhogy ez nem zavar,se a hóvihar,se a hideg. Most kb. 2-3 fok van odakint a fűtés nem megy (elzártam mert minek,nem fázom),és egy szál rövidnadrág+poló van rajtam az ablak meg tárva-nyitva,és a takaró se kell nagyon,valamint nem panelben/társasházban lakom. Mondjuk nem fúj a szél és ez elég sokat dob a dolgon.

Két-Három heti adag kaját (nemcsak főzős tészta meg társai,hanem tömény zsír+kalória,és tápanyag),meg elviszek a hátamon is.

Hóbarlangban meg a legjobb dolog aludni egy jó hálózsákban,(nem az ,,olcsó'' fajtájára gondolok).

A jegesmedve meg ha messzire/közelre is van tőlem,felvídit. :) Na jó ésszel kell mindent csinálni.

Nem szaporítom tovább a szót,köszönök minden infót. Majd még írok a dolgok alakulásáról.

Állvány - Stavi Viktor


U.I.:Idén júliúsi táborozásról készült pár kép odaadom a linkeket:

picasaweb.google.hu/gortani/Canin2008KocsisKosKPei#

picasaweb.google.hu/emborke/NyRiCanin2008#

Valamint a saját fotóim:

picasaweb.google.hu/ViktorStavi/2008070513CaninBoeganKatlan#

Ja és persze a zenei aláfestés a képek alá: Sigur Rós,pink Floyd (Pulse c. album)
süti beállítások módosítása